söndag, december 14, 2008

The Day The Earth Stood Still

1940 skrev Harry Bates novellen “Farewell To The Master” som var kärnan till manuset till ”The Day The Earth Stood Still” från 1951. Kärnan i den novellen och även i de båda filmerna som sprungit ur den är just hur människans moral är underlägsen de "besökare" som kommer till vår jord. De båda filmerna skiljer sig ganska kraftigt från novellen. Novellen hade inte hela biten med att jorden står inför dess undergång om vi inte tar hand om den. Det är egentligen inte konstigt att de båda filmerna, med undergångs-temat tillagt, dykt upp då de gjorde. I 50-talets och 2000-talets USA. Då var det atomvapen, nu är det, bland mycket annat förstås, kanske klimatfrågan.

Jorden får plötsligt besök av flera klotformade ”farkoster” och Jennifer Connelly, som någon sorts rymdbiolog, blir en i teamet av forskare som sätts ihop för att utreda vilka besökarna är. "Besökaren" (Keanu Reeves) som försöker ta kontakt med människan blir självklart nedskjuten och därefter förd till sjukhus för att undersökas. Connellys karaktär Helen känner att Klaatu (Keanu) inte vill någon illa medan presidentens talesman, spelad av Kathy Bates, vill veta varför besökarna anlänt och skyr inga medel att ta till vapen. Helen hjälper Klaatu fly och en kamp för jordens vidare fortlevnad börjar.

Låt mig lägga det såhär: det finns många bättre filmer som spelar på undergångstemat som jag hellre ser. Kanske inte nödvändigtvis originalfilmen, även fast den är bättre, se hellre Wises ”The Andromeda Strain” eller varför inte ”The Day The Earth Caught Fire” som är en annan höjdare.

Kontentan då?:
Platta karaktärer och en tunn intrig ger ingen mersmak och man får nästan bara ångest av att Klatuu faktiskt verkar bry sig om människans komplexa varelse och kanske t.o.m. låter henne fortsätta sin förstörelse. Jag hade hellre sett att Klatuu fortsatt utrota människorna från jorden och låta planeten få en chans att återhämta sig. Detta tror jag även stämmer bra överens med den verkliga världen tyvärr..


3 kommentarer:

Anonym sa...

Keanuu e en battiboii

Anonym sa...

I totally agree

Vilda sa...

Oxå undrar du varför jag inte läser här inne alltid...? Min lilla nörd... Puss